Het kopen van je eerste huis is iets bijzonders, een mooie stap waar je de rest van je leven voordeel van kunt hebben. Er komt veel op je af en daarom is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn. Er zijn veel voordelen te benoemen bij het kopen van een huis maar er zijn ook een aantal dingen om rekening mee te houden.
Wat zijn de voordelen?
Eén van de belangrijkste voordelen is dat er vermogen opgebouwd wordt. Dat wil zeggen dat je maandelijks aflost op je hypotheek waardoor je iedere maand je schuld verlaagt en de waarde van je huis dus steeds meer van jouw wordt. Tegenwoordig is het vaak zo dat na dertig jaar de schuld is afgelost en de waarde van de woning helemaal van jouw is.
Een ander voordeel van kopen is dat de maandlasten bij kopen vaak lager zijn dan de maandelijkse huur van een vergelijkbare woning. Je bespaart dus maandelijks in vaste lasten.
Ook een voordeel is het eigendom zelf, jij bent de eigenaar en dus kun je voor een groot deel zelf bepalen wat je met je woning doet. Als voorbeeld het verplaatsen van een muur of het vervangen van de keuken, dit mag je zelf bepalen en dat is een fijne bijkomstigheid van het hebben van een eigen koophuis.
Wat zijn de zaken om rekening mee te houden?
Het in eigendom hebben van een huis betekent ook dat eventuele waardestijgingen en waardedalingen van je huis voor jouw risico zijn. Daalt de prijs van je woning dan kan het zijn dat je bij verkoop van de woning een hogere hypotheekschuld hebt dan de waarde van de woning. We spreken dan van een restschuld. In 2021 is het zo dat er bij aankoop van een woning tot 325.000 euro gebruikt gemaakt kan worden van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) om dit risico te dekken. Je betaalt hiervoor eenmalig 0,7% van de aankoopprijs, je loopt dan geen risico op restschuld en hebt als bijkomend voordeel dat je een betere rente krijgt en dus lagere maandlasten.
De betaalbaarheid van je woning, nu en in de toekomst, is een belangrijk iets om rekening mee te houden. Je wilt immers niet dat de kosten voor het hebben van een huis te zwaar zijn om nog op een leuke manier te kunnen leven. Hier helpen wij je als adviseurs graag bij.
Het kopen van een huis brengt kosten met zich mee. Afhankelijk van de waarde van je woning en de hoogte van je hypotheek kun je deze niet altijd meefinancieren. Je zult deze kosten dus moeten zelf moeten voldoen. Denk hierbij al snel aan een bedrag van ongeveer 10.000 euro. Ben je jonger dan 35 dan betaal je geen overdrachtsbelasting. Dat scheelt behoorlijk op de kosten koper. Onderstaand een rekenvoorbeeld:
Via de onderstaande links vind je aanvullende nuttige informatie. Raadpleeg ons als je vragen hebt.
Sommige uitdrukkingen over geldzaken kom je niet elke dag tegen. Onze financiële begrippenlijst legt de meeste daarvan alvast uit en beantwoordt enkele veel gestelde vragen. Nog iets niet duidelijk? Aarzel niet en neem direct even vrijblijvend contact op.
Als je een huis koopt, moet je rekening houden met allerlei kosten, naast de koopprijs. Denk hierbij aan de kosten voor het verbouwen en inrichten van je huis en de verhuizing. Maar er zijn ook de zogenaamde aankoopkosten, zoals de rekening van de notaris en ons hypotheekadvies.
Bij een ‘hypotheek’ leen je geld voor het aankopen van een woning. Deze geldt daarbij als onderpand. Dit zogenaamde ‘hypotheekrecht’ biedt de geldverstrekker meer zekerheid dat de lening kan worden terugbetaald. Hij verkrijgt via een hypotheek namelijk het recht om je woning te verkopen als jij de hypotheeklasten niet meer betaalt. In dat geval is er sprake van een executieverkoop. Daarnaast wil de geldverstrekker veelal ook een pandrecht.
Steeds meer mensen denken na over zonnepanelen en isolatie of andere energiebesparende maatregelen. Wanneer je wilt gaan verduurzamen, gelden er ruimere mogelijkheden voor een hypotheek. Met het Energiebespaarbudget mag je namelijk tot 6% bovenop de woningwaarde lenen. Oók met NHG.
Kopers van 18 tot 35 jaar betalen eenmalig geen overdrachtsbelasting bij aankoop van een woning. Dat maakt de aankoop van een woning voor hen een stuk goedkoper. Vanaf 1 april 2021 geldt aanvullend dat de woning niet duurder mag zijn dan € 400.000. Kopers van 35 jaar of ouder die in de woning gaan wonen, betalen 2%. Beleggers gaan 8% betalen. De overheid wil met deze maatregelen starters en doorstromers meer kansen geven op de woningmarkt. De overheid heeft hiervoor een handige 'infographic' gemaakt. Hieronder vind je daarover extra informatie.
Het Nederlands belastingstelsel is opgedeeld in drie zogenaamde ‘boxen’.
Voordeel van een eigen woning is, dat je in Box 1 de betaalde hypotheekrente mag aftrekken van je inkomen. Daar tegenover staat dat je het ‘eigenwoningforfait’ erbij moet optellen. Toch levert dat per saldo vaak een fikse teruggave op.
Bel ons op
0251 – 291120
Stuur een mail naar
info@bakkerhypotheken.nl
Bezoek ons op
Bootsmanszij 2 1941 JJ Beverwijk
Bakker Hypotheken Beverwijk is al bijna 50 jaar een begrip in de regio's Kennemerland en IJmond. Wij zetten onze ervaring in voor hypotheekadvies op maat. Geen situatie is hetzelfde en het vinden van de passende oplossing is wat ons drijft. Hans Schram is als erkend Hypotheekadviseur en Financieeladviseur het gezicht van Bakker Hypotheken Beverwijk. Hans wordt in zijn dagelijkse werkzaamheden ondersteund door hypotheekadviseur Meindert Deen. Bakker Hypotheken Beverwijk is het best beoordeelde hypotheekadvieskantoor met ruim 200 reviews op advieskeuze.nl.
© Copyrights
Tel: 0251 – 291120
Mail: info@bakkerhypotheken.nl